Republikę Czeską warto zwiedzać przez cały rok. Należy
jednak wziąć pod uwagę to, że w lecie znacznie łatwiej znaleźć nocleg;
można wtedy korzystać m.in. z sezonowej oferty akademików, pól
namiotowych oraz ośrodków wczasowo-wypoczynkowych.
Podczas wakacji zdecydowanie wydłużają się również godziny zwiedzania
zabytków, a w okresie jesienno- zimowym niektóre placówki są zamknięte.
Lato to przede wszystkim okres wielu festiwali i imprez kulturalnych
oraz ludowych. Trzeba jednak pamiętać, że właśnie w tym czasie stolicę
Czech oblegają tysiące turystów z całego świata. Tłumy ludzi, wyższe
ceny oraz ogólny chaos powinny więc skłonić chętnych do odwiedzenia
Pragi do wybrania innego terminu.
Amatorom turystyki winnej proponujemy odkrywanie uroków Moraw
Południowych wczesną jesienią. Czy dla miłośników wina może być coś
piękniejszego od nabrzmiałych od słonecznej kąpieli winnych gron,
winobrania, wspólnej popołudniowej biesiady w winnicy czy wiosek
obchodzących doroczne święto tego szlachetnego trunku?
Jeżeli zaś jesteśmy zapalonymi narciarzami, to oczywiście
przekraczamy czeską granicę zimą. Warto się jednak dowiedzieć, kiedy
tamtejsze szkoły planują wakacje zimowe, ponieważ wielu rodziców zabiera
wtedy swoje dzieci na narty. Jeżeli nie lubimy wrzawy i zgiełku,
powinniśmy również sprawdzić, czy w wybranym przez nas ośrodku
narciarskim nie odbywa się akurat kurs jazdy na nartach dla szkół
podstawowych czy średnich, tzw. lyžák.
Gwiazdki Michelin
Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system
oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako
wskazówka dla zwiedzających.
Trójstopniowa ocena:
*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi
Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane
miejsce należy do "listy obowiązkowej" punktów, które trzeba zobaczyć,
czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego
miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje
cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w
pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na
zwiedzanie.
Jak to się robi?
Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin
otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki
oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby
opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co
roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić
wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej
jakości i w najlepszych cenach.
Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym wyprzedzeniem,
tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To właśnie znakomita
znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają autorom wybrać i
sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to małe "coś", co sprawia
że przewodniki okazują się niezastąpione.
Jedyny taki system.
Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące
poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny
otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność
polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.
Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej
linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to
zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć
nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i
systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny
tylko dla przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w
90 krajach świata.