Korsyka - znakomita na każdą okazję. Co dziś można
powiedzieć o Korsyce? Wyspa ma wiele twarzy i tyleż może być odpowiedzi
na to pytanie. Mieszkańcy wyspy są przywiązani do swojej odrębności, nie
czują się jednak odizolowanymi od świata zewnętrznego świadkami
patrzącymi, jak powoli ginie ich tożsamość narodowa. Wręcz przeciwnie.
Coraz więcej dziś można zaobserwować znaków odrodzenia kultury
korsykańskiej.
W tym obszernym przewodniku po Korsyce znajdziecie olbrzymią ilość
informacji o wyspie. Na zewnętrznych stronach obu okładek znajduje się
mapa ogólna, zatytułowana Najciekawsze miejsca, która:
-
jest krótkim przeglądem najbardziej interesujących miejsc opisanych w przewodniku;
-
pokazuje obiekty oznaczone gwiazdkami;
-
pokazuje trasy wycieczek, oznaczone w kolorze zielonym.
W rozdziale Odkrywanie Korsyki, który obejmuje główną część
książki, zawarto obszerne informacje o wszystkich najważniejszych
miejscach wyspy. Przy opisach znajdują się plany, mapy, zdjęcia,
informacje praktyczne, ceny i innych bardzo przydatnych wskazówki,
dzięki którym podróż na Korsykę z tym przewodnikiem będzie prawdziwą
przyjemnością.
Gwiazdki Michelin
Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system
oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako
wskazówka dla zwiedzających.
Trójstopniowa ocena:
*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi
Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane
miejsce należy do listy obowiązkowej punktów, które trzeba zobaczyć, czy
też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta,
regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną,
praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w
pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na
zwiedzanie.
Jak to się robi?
Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin
otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki
oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby
opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co
roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić
wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej
jakości i w najlepszych cenach.Podróże studyjne przygotowywane są z
kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o
niczym. To właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie
pozwalają autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść
to małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się niezastąpione.
Jedyny taki system.
Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące
poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny
otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność
polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.Chodzi o
to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej linijki i upewnić
się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to zagwarantować
czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć nieprzyjemnych
niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i systematycznie
prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny tylko dla
przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w 90 krajach
świata.